Alles wat je moet weten over Omega 3 visolie

Een uitgebalanceerde voeding bestaat niet alleen uit vitamines en eiwitten, maar ook uit vetten. Sommige voedingsstoffen kan je lichaam zelf aanmaken, maar dat is niet altijd het geval. Een goed voorbeeld hiervan is Omega 3. Dit is een essentieel vetzuur dat je lichaam nodig heeft, maar wat slechts heel beperkt door onszelf kan worden aangemaakt na het eten van plantaardige oliën. Bij veel mensen is Omega 3 ook wel bekend als visolie. Lees hier meer over dit vetzuur, waar het inzit en waarom je lichaam het nodig heeft. 

In welke voeding zit Omega 3?

Omega 3 is eigenlijk een verzamelnaam van verschillende vetzuren, namelijk alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is plantaardig en zit in producten als walnoten, raapzaadolie en sojaolie. De beide anderen komen vooral uit schaal- en schelpdieren. Het gaat dan voornamelijk om vette vis als makreel en forel. Maar ook eieren en bepaalde vleessoorten bevatten EPA en DHA. Ook bij de vissen is, net als het alfa-linleenzuur, de oorsprong van de aanmaak van Omega 3 plantaardig. Want vissen kunnen dit aanmaken doordat ze algen eten. 

Waarom is Omega 3 belangrijk voor je lichaam?

Er is al veel onderzoek gedaan naar de invloed van Omega 3 op het menselijk lichaam. Een van de conclusies is dat het wekelijks eten van vis de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Hierbij zou 1 gram per dag al moeten bijdragen. Ook als je een hoge bloeddruk wilt voorkomen, wordt Omega 3 aanbevolen. De overdruk kan al met ongeveer 4,5 mm Hg verlaagd worden, zelfs als je hiervoor geen medicijnen slikt. Ook mensen die met andere ziektes of aandoeningen te maken hebben, kunnen volgens onderzoek al profijt hebben van het innemen van Omega 3. Denk hierbij aan het houden van goed zicht en een goed geheugen. Bij zwangerschap speelt Omega 3 een rol bij de ontwikkeling van het netvlies en de hersenen van het ongeboren kind. In de wandelgangen wordt ook gesproken over het feit dat Omega 3 een gunstige werking zou hebben voor mensen die kanker hebben of ADHD. Maar hier is wetenschappelijk gezien niet voldoende bewijs voor.

Visolie als alternatief voor het eten van dierlijke producten

Ben je geen liefhebber van vis, maar denk je wel dat je de ondersteuning van Omega 3 in je voeding kunt gebruiken? Dan kun je de Omega 3 ook als voedingssupplement innemen. Hiervoor is de bekende visolie verkrijgbaar. Deze visolie is over het algemeen in de vorm van softgels die je volgens de aangegeven dosering op de verpakking inneemt. Vaak is dit bij de maaltijd. Let hierbij wel op dat de inname van visolie de werking van bloedverdunners kan beïnvloeden. Als je deze gebruikt, raadpleeg dan voor gebruik van de inname een arts. 
Ben je veganist en wil je toch profiteren van de gunstige werking van de Omega 3? Ook al is de meeste visolie afkomstig van vissen, het is ook mogelijk om de Omega 3 rechtstreeks uit algen te winnen. Op deze manier kun je dus ook als veganist met een gerust gevoel Omega 3 als voedingssupplement gebruiken. Kies je voor visolie in combinatie met Omega 6, dan wordt hier het linolzuur mee bedoeld dat afkomstig is van plantaardige oliën. Ook Omega 6 heeft een positieve invloed op je bloeddruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *