Hoelang kun je eten bewaren in de koelkast?

Restjes over van het eten. Het zal niet als een verrassing komen. Vaak heb je genoeg om de volgende dag alle borden te vullen. Het overhouden van eten komt voor bij het afhalen van eten, maar ook als je zelf hebt staan kokkerellen.

Tempratuur van de koelkast

Hoelang je eten in de koelkast kan bewaren heeft te maken met de tempratuur van de koelkast. In de meeste huishoudens staat de koelkast te warm of te koud afgesteld. In beide gevallen is het niet goed voor het behoud van de etenswaren. De ideale tempratuur van de koelkast is vier graden Celsius.

Het Voedingscentrum geeft als stamregel dat je gekookt eten maximaal twee dagen kunt bewaren in de koelkast. Sommige producten kunnen een dag langer. Uiteraard moeten de kliekjes wel bewaard worden in een afsluitbaar bakje. Laat het eten wel afkoelen voordat je het in de koelkast doet. Dit doe je omdat je dan de tempratuur in de koelkast minder verstoord. Voor afhaalmaaltijden geldt dat je het beter de dag erna al op kunt eten. Je weet niet hoelang het al bereid is.

Waarom mag ik kliekjes twee dagen bewaren?

Op het moment dat jij begonnen bent met het bereiden van het eten, start de groei van bacteriën. Deze begint bij kamertempratuur. In lauw eten groeit het aantal bacteriën dus heel snel. Zet je het restje na het afkoelen in de koelkast, dan stopt de groei van bacteriën niet, het vertraagt alleen.

Ziek worden van bedorven eten

Als je eten te lang in de koelkast laat staan kan het bedorven raken. Dat het restje bedorven is hoef je niet altijd te zien of te ruiken. Ook kan de smaak nog prima zijn. Van bedorven eten kun je ziek worden. De meest voorkomende bacteriën zijn de salmonella bacterie, campylobacter en E coli. Deze bacteriën kunnen ervoor zorgen dat jij veel in het kleinste kamertje te vinden bent. Ziek word je niet meteen. Meestal gaat daar acht tot twaalf uur overheen.

De kans dat je daadwerkelijk ziek wordt is niet heel groot. In een jaar heb je een kans van een op zes dat je echt ziek wordt. Dit wil niet zeggen dat een dagje langer bewaren verstandig is. De kans is dan wel klein, maar is altijd aanwezig.

Als je op dag twee de kliekjes gaat eten zorg er dan voor dat het restje door en door verhit is. Je weet dan in ieder geval zeker dat er geen bacteriën meer inzitten die schadelijk kunnen zijn.

1 reactie

  1. prachtig en ook fantastisch blog site. Ik heb eigenlijk
    wil u bedanken voor het geven ons veel betere informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *