Zwangerschap en sporten: hoe je dit kan combineren

Gefeliciteerd! Je verwacht een kindje! Wat geweldig, en wat spannend! Uiteraard wil jij het beste voor je baby en voor je eigen lijf, dat tijdens de zwangerschap ongetwijfeld al heel wat te verduren heeft. We kunnen ons daarom voorstellen dat je graag fit wil zijn, blijven of worden nu je lichaam en je leven zo veranderen. Over sport en zwangerschap gaan echter zoveel verhalen rond dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Dit is hoe je in ieder geval sporten en zwangerschap kan combineren. 

1. Let op met de buikspieren

Buikspieren van zwangere vrouwen zijn een lichaamsonderdeel waar heel veel discussie over bestaat. Mag je ze nou helemaal niet trainen, mag je alleen bepaalde buikspieren trainen of moet je ze juist versterken met het oog op het opvangen van weeën? Het blijft lastig. Een stelregel is in ieder geval om je rechte buikspieren tijdens de zwangerschap alleen te trainen wanneer je dit met je arts hebt overlegd en/of onder professionele begeleiding. Je schuine buikspieren kan je met wat minder terughoudendheid trainen. Echter, als je een niet al te ervaren (kracht)sporter bent, is het toch aan te raden om professionele tips hierbij te zoeken om te voorkomen dat je toch verkeerde spieren inzet. Een vrouwelijke personal trainer kan je hier bijvoorbeeld uitermate goed bij helpen. 

2. Wandelen, fietsen, zwemmen, low impact 

Als je een getrainde sporter bent is er weinig wat je niet kan doen tijdens je zwangerschap. Je kind zit lekker en veilig in het vruchtwater en kan dus wel een stootje hebben. Het is alleen wel zo dat door de zwangerschap jóúw belastbaarheid waarschijnlijk wat lager is dan normaal en je (veel) meer rekening moet houden met je bekkenbodem tijdens het sporten. Dit onderdeel van je lijf heeft namelijk flink wat op te vangen tijdens de zwangerschap. In dit verband is het niet perse aan te raden om hele impactvolle sporten te doen wanneer je (hoog) zwanger bent. Behalve wanneer je zeer goed getraind bent is het daarom verstandig om de hardloopschoenen even in de kast te laten liggen. Wat je wel goed kan doen tijdens de zwangerschap? Low impact sporten zoals wandelen, fietsen, zwemmen en begeleide krachttraining of pilates zijn hartstikke goed. 

3. Zoek hulp!

Ieder lijf is anders, iedere vrouw is anders en iedere zwangerschap is anders. Wat daarom prettig, veilig en voordelig is qua sport tijdens een zwangerschap zal ook per vrouw verschillen. Het beste advies is dan ook: probeer het niet alleen te doen. Er zijn enorm veel (vrouwelijke) personal trainers die staan te springen om jou van een persoonlijk advies te voorzien en er zijn ook groepslessen voor zwangere vrouwen beschikbaar. Zo weet je zeker dat je het beste doet voor jou en je kindje. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *