Urineverlies bij het sporten

Er wordt niet graag over gepraat, maar toch hebben veel mensen er last van: incontinentie. Urineverlies kan optreden bij inspanning, bijvoorbeeld bij het sporten, bukken, lachen of niezen. Vaak wordt er gedacht dat urineverlies een vrouwenkwaal is, maar ook mannen kunnen hier last van hebben. Eén op de vier mannen van boven de 40 heeft namelijk last van ongewenst urineverlies.

Oorzaak van incontinentie

De oorzaak van urineverlies is de oprekking of verzwakking van de bekkenbodemspier. De blaas steunt op de bekkenbodemspier en de spier knijpt de plasbuis af. Wanneer de bekkenbodemspier verzwakt is door bijvoorbeeld een bevalling of langdurig hoesten dan kan er een beetje urine ontsnappen wanneer de blaas vol is deze te veel op de bekkenbodemspier drukt. Tijdens het sporten komt er door de inspanning nog meer druk op de bekkenbodemspier te staan en is de kans op incontinentie groter.

Advies tegen incontinentie

Incontinentie kan men niet altijd voorkomen, omdat het er verschillende redenen kunnen zijn waardoor men last heeft van urineverlies. Door overgewicht kan er bijvoorbeeld meer druk op de blaas en daarmee op de bekkenbodem komen te staan. Houd dus in geen geval op met sporten wanneer je last hebt van urineverlies. Ook door een zwangerschap kunnen de bekkenbodemspieren opgerekt worden. Bespreek het liefst met je huisarts waar de incontinentie bij jou vandaan komt.

Bekkenbodemspieren trainen

Er zijn verschillende oefeningen om je bekkenbodemspieren te trainen die je zelf thuis kan uitvoeren. Bijvoorbeeld door de bekkenbodemspieren 6 seconden aan te spannen en 6 seconden te ontspannen. Herhaal dit ongeveer 10 keer. Wanneer deze oefeningen over een langere periode dagelijks uitgevoerd worden kan je weer meer controle over je blaas terug krijgen. Binnen enkele weken zal je al verschil moeten merken.

Incontinentie producten

Wanneer je je tijdens het sporten niet zo zeker voelt is het ook een optie om incontinentieproducten te gebruiken. TENA heeft verschillende producten om je urineverlies op te vangen. Voor vrouwen is er TENA Discreet, te verkrijgen in verschillende varianten. TENA Discreet heeft een dunnere voor- en achterzijde en is dus niet te zien wanneer je bijvoorbeeld een strakke legging draagt tijdens het sporten. Ook voor mannen verkoopt TENA producten die discreet te dragen zijn en niet opvallen tijdens het sporten. Te verkrijgen zijn speciale onderbroeken met een absorptielaag aan de voorkant of absorptie producten die eenvoudig met een plakstrip te fixeren zijn in het ondergoed. Bekijk hier een overzicht van alle TENA Men producten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *